e-Ochrona zdrowia i pomoc społeczna

Zakaz dodawania cukru do soków owocowych? 2010-09-30


22 września Komisja Europejska w unijnej dyrektywie o sokach z 2001 r. zaproponowała zakaz dodawania cukru do soków owocowych. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej diety. Obecnie dodatek cukru w sokach owocowych jest dozwolony jeżeli nie przekracza 150 g na litr. W przypadku nektarów owocowych, cukru nie może być więcej niż 20 proc. całkowitej wagi.

KE chce pozwolić na dosładzanie nektarów cukrem albo miodem, ale pod warunkiem, że będzie to jasno napisane na opakowaniu. Natomiast soków dosładzać nie będzie można.
Proponowana nowelizacja dyrektywy wyraźnie rozróżnia owocowe soki 100-procentowe i soki na bazie koncentratu. Soki owocowe stanowią 10 proc. konsumowanych w UE napojów bezalkoholowych, przy czym 88 proc. to soki produkowane na bazie koncentratu.

(PAP)