e-Ochrona zdrowia i pomoc społeczna

Polacy jedzą coraz mniej warzyw i owoców 2015-03-19


W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie. Mówili o tym specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz podkreślił, że „Jeśli chodzi o wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych, to po okresie wielu sukcesów nadal mamy w naszym kraju jeszcze wiele do zrobienia”. Warzyw i owoców jemy za mało i zbyt rzadko. Za to za dużo spożywamy soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.

Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycia owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, natomiast warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9 kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg.

Dietetyk Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska powiedziała, że Polacy jedzą dużo ziemniaków, które na ogół w statystykach nie są zaliczane do warzyw, podobnie jak inne bulwy zawierające skrobie, np. maniok.

Za w pełni wartościowe uznawane są natomiast soki owocowe bez dodatku cukru, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych owoców. Ich spożycie również spada. Według danych GUS, przeciętny Polak spożył w 2006 r. 1, 1 litrów soków owocowych miesięcznie, a w 2013 r. tylko 0,86 litra.

Równie źle wypada porównanie konsumpcji warzyw i owoców. Z danych przedstawionych na konferencji wynika, że dzienne spożycie świeżych warzyw i owoców (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza u nas 250 g. Średnia w Europie przekracza 600 g.

Według specjalisty, warzywa i owoce trzeba spożywać w jak największych ilościach i jak najczęściej w ciągu dnia, najlepiej przy każdym posiłku.